امام محمد باقر علیه اسلام میفرمایند: هر چیزى بهارى دارد و بهار قرآن ماه رمضان است. روزهداری در این ماه پر برکت یکی از پرهیزهای اساسی است. آیا روزهداری فقط نخوردن طعام است، فلسفه روزه چیست، کدام عمل در ماه رمضان فضیلت دارد؟ اینها سوالهایی است که در این مقاله قصد داریم به آن بپردازیم.
ماه رمضان به عنوان ماهی خجسته و مبارک شناخته شده است. در خصوص فضیلت ماه رمضان احادیث فراوانی از ائمه علیه السلام نقل شده است. پیامبر در حدیثی میفرمایند: رجب ماه خداست، شعبان ماه من و رمضان ماه مردم من است. با استناد بر این حدیث، ماه مبارک رمضان را ماه بندگی و مهمانی خدا مینامند. پیامبر در حدیثی دیگر میفرمایند: رمضان ماهی است که ابتدایش رحمت و میانهاش مغفرت و پایانش آزادی از آتش جهنم است.
همچنین پیامبر بزرگ اسلام در خصوص فضیلت دیگری از این ماه میفرمایند: درهاى آسمان در اولین شب ماه رمضان گشوده مىشود و تا آخرین شب آن بسته نخواهد شد. امام جعفر صادق علیه السلام نیز در خصوص فضیلت ماه رمضان میفرمایند: خداوند روزه را واجب کرد تا بدین وسیله فقیر و غنی مساوی گردند. با ما در تالار ترحیم قصر گلها همراه باشید.
با تکیه بر روایات اسلامی ماه رمضان ماه امت پیامبر خوانده شده و روزهداری نیز یکی از اعمال واجب این ماه به شمار میرود. روزهداری نوعی ریاضت است که در آن شخص خود را از پارهای از لذتها محروم میسازد. هرچه این ریاضت سختتر باشد پاداش آن نیز بیشتر خواهد بود.
خداوند متعال در آیه ۳۵ سوره محترم احزاب مردان و زنان مسلمان، راستگو، صابر،خدا ترس، اهل طاعت و خیر خواه را خطاب قرار داده و میفرمایند: ” وَ الصَّائِمِینَ وَ الصَّائِماتِ، مردان و زنانی که روزه میگیرند” و در پایان آیه” أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ مَغْفِرَهً وَ أَجْراً عَظِیماً؛ خداوند براى آنها مغفرت و پاداش عظیمى فراهم ساخته است” خداوند مردان و زنانی که این ویژگیها را دارند دارای پاداش عظیم میداند. در واقع خداوند با عمل روزه ابتدا گناهان بندگان را میشوید و جسم و روح آنان را از آلودگیها پاک میکند. در نهایت پاداش عظیم را برای آنها در نظر میگیرد.
برای رزرو تالار افطار قصر گلها در مرکز تهران کلیک نمایید.
یکی از اعمال ماه رمضان که ثواب زیادی هم دارد قرائت قرآن است. امام رضا علیه السلام در خصوص ثواب قرائت یک آیه از قرآن در ماه مبارک رمضان میفرمایند: هر کس ماه رمضان یک آیه از کتاب خدا را قرائت کند مثل اینست که در ماههاى دیگر تمام قرآن را بخواند.
یک بخشی از اعمال ماه رمضان به شب قدر اختصاص دارد که از شب نوزدهم شروع و در شب بیست و سوم خاتمه مییابد. البته در مفاتیح الجنان برای شب بیست و هفتم نیز اعمال شب قدر ذکر شده است. در شب قدر تقدیر یک ساله انسان رقم میخورد به این دلیل دارای اهمیت است و برای آن اعمالی ذکر شده است.
اعمال شب قدر دو نوع است در نوع اول در هر سه شب اعمالی مشترک بیان شده و در نوع دوم اعمال مخصوص هر شب ذکر شده است. اعمال مشترک غسل مقارن با غروب آفتاب، دو رکعت نماز شب قدر، قرآن به سر گرفتن، احیای شب قدر، خواندن صد رکعت نماز و زیارت امام حسین را شامل میشود.
اعمال مشترک کل ماه نیز قرائت قرآن،دعای سحر، دعای هر روز ماه مبارک رمضان، دعای پس از هر نماز، دعا هنگام افطار و افطاری دادن را شامل میشود. در کلام آخر افضل اعمال ماه رمضان از منظر پیامبر اکرم پرهیز از گناهان است.
ماه رمضان بستر رویدادهای مهم و وقایع تلخ و شیرینی چون مرگ، پیروزی، جنگ، معراج و شهادت است که انسان را در کنار خلوت و راز نیاز عاشقانه به تامل و عبرت وا میدارد. از وقایع مهم ماه رمضان شبهای قدر و نزول قرآن است. تمام کتب آسمانی چون تورات، صحف، انجیل، زبور و قرآن در ماه مبارک رمضان نازل شدهاند.
ولادت امام حسن مجتبی علیه السلام در شب ۱۵ ماه مبارک رمضان از وقایع شیرین این ماه است. عقد اخوت و برادری در دوازده ماه رمضان بین پیامبر و اصحاب برقرار شد که بنابراین عهد، برابری و مساوات در اسلام بنا نهاده شد و هیچکس بر دیگری جز در ایمان برتری نداشت. ضربت خوردن و شکافته شدن فرق مبارک امام علی علیه السلام که منجر به شهادت ایشان در روز بیست و یکم ماه رمضان شد از دیگر وقایع تلخ تاریخ شیعه است.
پیامبر اکرم صلوات الله علیه و آله میفرمایند چون گناهان انسان در این ماه بخشیده میشود به این ماه، مبارک میگویند. در این ماه مبارک شیطان در غل و زنجیر است و انسان کمتر در معرض وسوسههای نفس اماره قرار میگیرد. احساس خوب بندگی و روزهداری از دیگر برکات ماه مهمانی خدا است. اگر خوابیدن و بیدار شدن یا دم و بازدم هر روزه شما یک امر طبیعی است در ماه رمضان به برکت این ماه دموبازدم و حتی خواب شخص روزهدار ثواب است. به برکت ماه رمضان است که مومن صعود کرده و به معراج میرسد.
به قول جناب مولوی شاعر گرانقدر، چون که با کودک سر و کارت فُتاد * پس زبان کودکی باید گشاد. ماه رمضان بهترین فرصت برای آمادهسازی کودکان با فضای نماز و روزه است. از آنجایی که کودکان درکی از مفاهیم و فلسفه روزه ندارند باید به صورت آموزشی و با قصه، شعر و نقاشی به آنها آموزش داد. رفتن به مسجد، نشستن سر سفره افطار و شرکت در مراسمات مذهبی کودکان را با ماه رمضان آشنا میکند.
یکی از قدیمیترین روشها برای کودکان روزه کله گنجشکی است. در همین روزه کله گنجشکی میتوان احکام روزه را به کودکان آموخت. با این روش در کنار آموزش، کودکان را با اهمیت عبادت هم آشنا میکنیم تا احساس خوبی دریافت کرده و خود را مهم بدانند.
حال بعد از واجب شدن روزه و آشنایی با احکام و اعمال آن این سوال اساسی ایجاد میشود که فلسفه روزه چیست؟ چرا انسان باید رنج گرسنگی و تشنگی را تحمل کند. برای پاسخ به این سوال به سراغ کلام نورانی خداوند میرویم. خداوند در قرآن کریم بعد از تکلیف به انجام روزه فلسفه شیرین آن را نیز بیان نموده است.
پاسخ این سوال اساسی در سوره محترم بقره آیه ۱۸۳ است. “یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَى الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ :ای کسانی که ایمان آوردهاید روزه بر شما واجب گردیده، همانگونه که بر کسانی که پیش از شما مقرر شده بود باشد که پرهیزگاری شوید.
از کلام قرآن چنین بر میآید که روزه راهی برای تقوا و پرهیزگاری امتها است. روزه جامعه را از فساد و تباهی نجات میدهد. زمانی که شخص روزهدار خود را از دروغ، تهمت، گناه و هر منکر دیگری دور نگه میدارد و با تقوا در صدد کسب رضایت الهی است در بعد فردی دارد به سمت تقرب قدم بر میدارد.
برای رزرو تالار مراسم ترحیم از تالار قصر گلها با مشاورین این تالار در ارتباط باشید و با شماره ۰۹۱۲۲۳۰۰۱۴۷ تماس بگیرید.
در بعد اجتماعی نیز فرد سالم و با تقوا زمانی که به خاطر رضایت خداوند نفس خود را از گناه دور نگه میدارد و بر تمایلات نفسانی غلبه پیدا کرده و خداوند را ناظر به رفتار خود میبیند از بسیاری از مفسدههای اجتماعی هم خود را دور نگه داشته و رفتار و عمل شایسته انجام خواهد داد.
در بعد دیگری از فلسفه ماه رمضان با تکیه بر کلام بزرگانی چون آیت الله کاظم صدیقی چنین بر میآید که فلسفه ماه رمضان پاک شدن دل از غبار و آلودگی است. تعلقات دنیایی، هوا و هوس، گرایش به رذایل و وابستگی به تعلقات به مرور زمان آیینه دل را غبار آلود میکند و روزه بهترین فرصت برای غبار روبی آیینه دل است. تمام بزرگان ماه رمضان را فرصت خوبی میدانند که به واسطه آن خدا بر انسان منت نهاده تا خودبینی را کنار گذاشته و خدا بین شوند.
کلام آخر اینکه به قول جناب سعدی اندرون از طعام خالی دار* تا درون نور معرفت بینی. ماه رمضان ماه گشایش در های معرفت به سوی بندگان است. هیچ رنجی در راه خدا بدون پاداش نمیماند و قطعا ماه رمضان پلی است که انسان را به معراج میرساند.