مراسم ترحیم عرفانی یکی از مناسبات معنوی جهت یادبود درگذشتگان است. مردم هر کشور برای برگزاری مراسم ختم، روشی خاص را دنبال میکنند. نحوهی برگزاری این مراسمات معمولاً ریشهای باستانی دارند. بهعنوان مثال در جنوب ایران رسم بر پوشاندن اجساد با موم بود. اما در شمال ایران به دلیل وجود جنگلهای انبوه و چوبهای درختان، اجساد سوزانده میشدند. در یونان باستان برای آرام گرفتن ارواح و سردرگم نشدن آنها، دفن اجساد را الزامی میدانستند. وجود برخی عقاید از گذشته، مراسمات را شکل میدهند به عنوان مثال نواختن موسیقی در مراسم ترحیم عرفانی است.
پیدایش موسیقی مراسم ترحیم نیز به زمانهای دور باز میگردد. موسیقی در مراسم ختم نه تنها در ایران بلکه در کشورهای دیگر نیز اجرا میشود. برای مثال نواختن ساز ارگ در کلیسا از جمله نواهای معروف و بهیادماندنی است. ساز ارگ بهعنوان یکی از نمادهای موسیقی کلیسایی شناخته شده است. این ساز کیبوردی با پدالها و لولههای صوتی شناخته میشود. ارگ در مناسبتهای مذهبی زیادی، از جمله مراسم عشای ربانی نواخته میشود.
در قرون وسطی، موسیقیدانان بزرگی همچون آنتونیو لوچو ویوالدی نوازندهی مجرب ساز ویولن ملقب به کشیش موقرمز در کلیساها خدمت میکردند. با تالار ترحیم قصر گلها در این بخش همراه ما باشید.
پیدا کردن موسیقی و آهنگ مناسب مراسم ترحیم جز مراحل برگزاری مراسم ختم است. موسیقی بیکلام و آرام پیشنهاد روانشناسان جهت تعمق در روح است. پخش نوایی حزنانگیز در مراسم یادبود درگذشتگان؛ آرامشی در روح و روان شرکتکنندگان ایجاد میکند. ساختن فضایی آرام با موسیقی و ساز مناسب در این مراسمات؛ جز ملزومات است.
روانشناسان معتقدند انتخاب موسیقی و آهنگ مناسب مراسم ترحیم تأثیر بهسزایی بر عملکرد مغز و آرامش روح و روان دارد. از جمله آثار مثبت موسیقی و ساز آرام میتوان به افزایش تمرکز، کاهش استرس و خشم، احساس رضایت و بهبود خلقوخو اشاره کرد. شنیدن موسیقی و آهنگ مناسب مراسم ترحیم، یادآور لحظات و خاطرات خوب از درگذشتگان است. هنگامی که فقدان، شخصی را آزرده میکند؛ اولین قدم یادآوری خاطرات گذشته است. تا زمانی که افراد با غم از دست دادن کنار بیایند؛ میتوانند روح خود را به نوای ساز و موسیقی بسپارند.
سازها، بهنوعی وسیلهای برای ابراز احساسات انسان هستند. در زمانی که کلمات بار معنایی خود را از دست میدهند، موسیقی میتواند جایگزین خوبی باشد. استفاده از ساز در مراسم ختم، میتواند خاطرهانگیز باشد. سازهایی که برای موسیقی مراسم ترحیم عرفانی نواخته میشوند؛ معمولاً برای انتقال احساس غم و ناراحتی شناخته شدهاند.
پیانو، یکی از سازهای سازندهی موسیقی و آهنگ مناسب مراسم ترحیم عرفانی است. ملودیهای این ساز صفحه کلیددار، غمگین و مناسب مراسم ختم است. افراد زیادی با ملودیهای این ساز زیبا خاطره دارند. قدمت پیانو به سال ۱۷۰۰ میلادی در شهر پادووای ایتالیا برمیگردد. از موسیقیدانان برجسته که پیانیست بودند، میتوان یوهان سباستین باخ، لودویگ فان بتهوون، آرتور روبینشتاین و… نام برد.
برای دیدن مقالات روضه چهلم مادر و روضه چهلم پدر وارد این بخش از سایت تالار ترحیم قصر گلها شوید.
از دیگر سازهای معروف در سطح جهانی که برای ساختن موسیقی و آهنگ مراسم ترحیم مناسب میدانند، ساز ویولن است. این ساز که در دستهی سازهای زهی قرار میگیرد، نوایی غمگین و آرام دارد. برخی اولین سازندهی ویولن را اسپارو برتولتی ایتالیایی در حدود ۴۰۰ سال پیش میدانند. برخی نیز بر این باورند که این ساز، نسخهی تکامل یافتهی ساز رباب با اصالتی خراسانی، است. بزرگتر از ویولن و ویولا، ساز ویولنسل است که نوایی حزنانگیز دارد. سازهای زهی از جمله سازهای محبوب برای مناسبات یادبود هستند.
بهترین موسیقی و آهنگ مناسب مراسم ترحیم در ایران، با سازهای سنتی ساخته میشود. ایران کشوری با فرهنگ غنی و سازهای به یاد ماندنی است. بعضی از این سازها منتقلکنندهی احساس غم هستند. موسیقی و ساز در ایران قدمتی تاریخی دارد. برخی اولین ساز در ایران را سنتور و قانون میدانند. اما از قدمت دقیق آنها اطلاعات موثقی در دست نیست. در دوران سلطنت هخامنشی ساز جایگاه ویژهای در مراسمات و همچنین دادگاهها داشت.
سازهای سنتی سازندهی موسیقی و آهنگ مناسب مراسم ترحیم در ایران، دارای تنوع است. باید به این نکته توجه داشت که انتخاب نوع و تعداد ساز به سلیقه و ترجیحات خانواده و مراسم بستگی دارد. برخی از سازهای مناسب مراسم ختم عبارتنداز: دف، فلوت، کمانچه، سهتار، سنتور و… . در ادامه بهطور خلاصه به تشریح برخی از سازهای مناسب برای مراسم ترحیم عرفانی پرداخته میشود.
یک ساز زهی محبوب و مناسب برای مراسم ترحیم است. نوای این ساز مملو از آرامش و حزن است و میتوان آواهای فراوانی را با استفاده از آن نواخت. ساز کمانچه در دوران صفویه از سازهای اصلی موسیقی ایران بوده است. این ساز در ابتدا شامل سه سیم از جنس ابریشم بود. اما با ورود ویولن به ایران در زمان ناصرالدین شاه قاجار؛ سیمهای کمانچه به ۴ عدد افزایش یافت.
یکی از ابزار سازندهی موسیقی و آهنگ مناسب مراسم ترحیم است. ساز فلوت با نوای آسمانی منحصربهفرد خود در دستهی سازهای بادی چوبی بدون زبانه قرار میگیرد. شنیدن نوای این ساز در مراسم ختم میتواند روح نواز و غمانگیز باشد. باستانشناسان معتقدند قدمت فلوت به ۵۰۰۰۰ سال پیش برمیگردد. به همین دلیل جزء قدیمیترین ابزارهای سازندهی موسیقی شناخته میشود.
برای رزرو تالار مراسم ترحیم از تالار قصر گلها با مشاورین این تالار در ارتباط باشید و با شماره ۰۹۱۲۲۳۰۰۱۴۷ تماس بگیرید.
کلمهی تصنیف بهمعنای سرودن یک اثر ادبی است. اما اصل تصنیف در موسیقی سنتی ایران معنا پیدا میکند. تصنیفهای محبوب زیادی در موسیقی ایرانی وجود دارند. تصنیف میتواند در دستهی موسیقی و آهنگ مناسب مراسم ترحیم قرار بگیرد. با شنیدن تصنیفهای بیشماری یاد درگذشتگان در ذهن زنده میشود. تصنیفهای عرفانی و مذهبی جزء موسیقی و آهنگ مناسب مراسم ترحیم است.
مراسم ختم از جمله مراسمهایی است که تصنیفهای غمگینی در آن شنیده میشود. امروزه بعضی از نوحهها از روی تصنیفها ساخته میشوند. بهنحوی که میتوان گفت تصنیف و نوحه رابطهی تنگاتنگی دارند. محمدرضا لطفی، حسین علیزاده، پرویز مشکاتیان و محمدرضا شجریان از جمله تصنیف سازان معاصر هستند. آثار دلنشین آنان در مراسم ترحیم به یادآوری خاطرات کمک میکند.
درگذشتهی نه چندان دور مراسم ختم به صورت سنتی و با نوحههایی در وصف درگذشتگان بود. مراسم ترحیم را با تلاوت قرآن کریم شروع کرده و به نوحه خوانی پرداخته میشد. محتوای نوحهها عمدتاً پند و اندرز و متن آنها آثار بزرگانی چون مولانا، پروین اعتصامی، وحشی بافقی و.. بود. مراسم ختم با تسلیت گویی به خانوادهی متوفی و ابراز همدردی با آنان همراه بود. در آخر نیز با قرائت سورهی الرحمن به پایان میرسید.
اما امروزه با استقبال بینظیر از مراسم ترحیم عرفانی؛ این سبک را مناسبتر میدانند. این مراسم با انتخاب موسیقی و آهنگ مناسب مراسم ترحیم همراه است. یکی از بخشهای مهم مراسم ختم عرفانی موسیقی مراسم ترحیم است. پخش موسیقی چه به صورت گروههای نوازندهی ساز، چه به صورت تصنیفهای موسیقی، مراسم را باشکوه و خاطرهانگیز میکند. زینت و جلال مراسم ترحیم عرفانی تا مدتها در اذهان باقی میماند.
برای رزرو سالن تولد از تالار قصر گلها اینجا کلیک کنید.
تحمل غم از دست دادن عزیزان، طاقتفرساست. برخی افراد تا مدتهای طولانی این غم را در دل احساس میکنند. گریه در مراسم ترحیم درگذشتگان شاید حجم غم را کم کرده و درد فقدان را کمی تسکین دهد. برگزاری مراسم ختم برای زنده نگهداشتن یاد فرد متوفی است. مرور خاطرات و در نهایت پذیرش این غم، آرامشبخش خواهد بود.
برگزاری یک مراسم ختم زیبا و باشکوه که درشان متوفی باشد؛ در یاد شرکتکنندگان مراسم خواهد ماند. پخش موسیقی و آهنگ مناسب مراسم ترحیم، سازهای آرام و سنتی ایرانی، مراسم ترحیم عرفانی و… به زیبایی مراسم ختم میافزاید.