ازدواج در ایران مانند همه جای دنیا مراحل و مراسمی دارد. از مراسم خواستگاری، بلهبرون، نامزدی و حنابندان تا جشن عروسی و مراسم پاتختی را شامل میشود. جشن عروسی یکی از اتفاقات مهم ازدواج یک زوج است. معمولا جشن عروسی مفصل و با تشریفات خاصی انجام میپذیرد. آداب جشن عروسی در همه جای دنیا یکسان نیست و بستگی به رسم و فرهنگ مردمان هر دیاری دارد. اما عروسی نیز مانند بسیاری دیگر از اتفاقات دیگر تاریخچه ای دارد و شاید در گذشته متفاوت از مراسمی بوده که امروزه به عنوان جشن عروسی برگزار میشود.
مراسمی که ما امروزه برای جشن عروسی برپا میکنیم از کسانی در تاریخ به ما رسیده است که سهم مهمی در تحول جشن ازدواج داشته اند. حتی برخی از رسوم عروسی بر اساس اتفاقاتی عجیب به وجود آمدهاند.
برای اینکه با این تاریخچه آشنا شوید، با بلاگ تالار قصر گلها همراه باشید و برای رزرو سالن تولد قصر گلها در مرکز شهر تهران اینجا کلیک کنید.
برخی از کارهایی که ما امروزه در مراسم عروسی انجام میدهیم، کارهایی است که کسانی در طول تاریخ آن را باب کردند. به طور مثال دادن حلقه ازدواج، خوردن کیک، پوشیدن لباس سفید و بسیاری از کارهای دیگر نشات از سلیقه افرادی میگیرد که سالیانی بسیار دور برای مراسم جشن ازدواجشان آنها را انجام دادند و اکنون میلیونها انسان همانها را انجام میدهند.
صدها سال پیش در قرون وسطی، زمانی که نه تالار عروسی بود و نه خنچه عقد، برای آنکه عروس و داماد نشان دهند از این به بعد فقط برای هم هستند و تا ابد برای هم باقی خواهند ماند به جای حلقه که امروزه مرسوم است، یک قطعه زینتی را به لباس یکدیگر میآویختند که نشان از عشق و علاقه به همسر بوده است. در مصر باستان عروس و داماد حلقهای از گیاه یا کنف را به دور انگشتی که امروزه انگشت حلقه میشناسیم میپیچیدند که در واقع همان حلقه امروزی به شکلی بسیار ساده و ابتدایی بوده است. اما اولین حلقه را در تاریخ آرشیدوک ماکسیمیلیان به مری بورگاندی در حدود سال ۱۴۷۷ داد. این حلقه مزین به یک الماس درشت بود.
در روم باستان برای عروس لباس عروسی طراحی شد و اعتقاد بر این بود این لباس عروس را از شر شیاطین حفظ خواهد کرد. اما در زمان ملکه ویکتوریا در انگلستان در قرن نوزده میلادی او برای ازدواج با پرنس آلبرت به جای لباس عروسی رنگی لباس اطلس سفید رنگی به تن نمود که بسیار مورد توجه و اقبال همگان قرار گرفت و در واقع او اولین کسی بود که در تاریخ لباس عروسی سفید پوشید و آنرا در تاریخ مد کرد. در قرن بیست میلادی بود که پرنسس دیانا به جای لباس ساده یک لباس با دامن پفدار پوشید و لباس عروس امروزی شکل گرفت.
در قرن هفده میلادی بود که اشراف در اروپا در مراسم ازدواج شیرینی پخش کردند و به این ترتیب شیرینی دادن در مراسم عروسی باب شد. همچنین کیک عروسی به شکل امروزی از آنجا باب شد که جوانترین فرزند ملکه ویکتوریا پرنس لئوپولد یک شیرینی چند طبقه را در مایههای کیک عروسی امروزی در مراسم عروسیش سرو نمود.
همچنین در قرن بیست و پس از جنگ جهانی که دوربینهای عکسبرداری قابل حمل نسبتا عکسهای با کیفیتی میگرفتند، در اروپا عکسبرداری از مراسم عروسی باب شد و اروپاییان برای اینکه از مراسم عروسی خود یادبودی داشته باشند افرادی را برای عکاسی به مراسم میآوردند.
تاریخچه ساقدوش عروس و داماد به روم باستان بر میگردد که برای عروس و داماد افرادی را برای همراهی آنها انتخاب میکردند و معتقد بودند این افراد عروس و داماد را از شر دسیسه شیاطین حفظ میکنند.
همچنین دسته گل عروس در یونان و روم باستان از گیاهان دارویی و وحشی تهیه میشد و اعتقاد بر این بود این دسته گل معطر زوج را از شر شیاطین حفظ میکند. در زمان ملکه ویکتوریا بود که او در روز عروسی یک دسته گل در دست داشت. در اروپا مهمانانی که دور عروس را می گرفتند به جهت خوش یمنی تکههایی از لباس عروس را میکندند و برای خود نگه میداشتند. میگویند ملکه ویکتوریا با پرتاب دسته گل خود مانع از این کار میشد و همچنین او برای دختران مجرد دست گلش را پرت میکرد و دختران معتقد بودند هرکس دسته گل را بگیرد بختش باز خواهد شد و به زودی ازدواج میکند.
تالار قصر گلها در مرکز شهر تهران آماده ارائه خدمات مراسم ترحیم نیز میباشد برای رزرو تالار ترحیم اینجا کلیک کنید و میتوانید با شماره ۰۹۱۲۲۳۰۰۱۴۷ تماس حاصل نمایید.
لباس عروس تاریخچهی طولانی و جالبی دارد. از دوران باستان تا امروز، تحولات زیادی را تجربه کرده و به شکلها و طراحیهای مختلفی درآمده است. در دوران باستان، برای جشن عروسی باستانی لباس عروس نماد قدرت و زیبایی بود. در برخی فرهنگها، عروسان از لباسهای با رنگهای مختلف مانند قرمز، زرد یا بنفش برای نمایش ثروت و قدرت استفاده میکردند. با گذر زمان و در دوران میانهی جدید، لباس عروس به شکلی کلاسیک و با طراحیهای دست دوز و پرپایه شکل گرفت.
در قرن ۱۹ و ۲۰، لباس عروس با استفاده از دامنهای گرد و جلوههای اشرافی معمول بود و استفاده از مواد مختلفی مانند موسلین، موجودی و نوار گلها برای زینت کردن این لباسها بسیار مرسوم بود. اما با پیشرفت مدرنیته، لباس عروس به گسترهای از سبکها و طراحیها تغییر کرد. از لباسهای سنتی با طرحهای محلی گرفته تا لباسهای مدرن و با طراحیهای غیرمعمول، تنوع زیادی وجود دارد.
درباره رنگ لباس عروس، انتخاب رنگ برای لباس عروس نیز تاریخچهای دارد. قرمز به عنوان رنگی که نماد عشق و شادی بوده است، در برخی فرهنگها به عنوان رنگ اصلی برای لباس عروس بکار میرفته است. اما در دوران مدرن، علاوه بر سفید که به عنوان رنگ سنتی لباس عروس شناخته میشود، انتخاب رنگهای دیگر مانند آبی، صورتی، قهوهای و حتی مشکی برای لباس عروس معمول شده است. این انتخابها معمولاً بر اساس سلیقه و شخصیت عروس و همچنین مد و روندهای جاری در دنیای مد برگزیده میشوند.