خنچه عقد از جمله آداب سنتی ایرانیان در روز عقد است. خنچه عقد در واقع سفره ای است که به هنگام عقد پهن شده و دارای مواد و اجزایی خاص است. در روز عقد عروس و داماد بر سر سفره عقد نشسته و خطبه عقد بین آنها جاری میگردد.
امروزه با اینکه مراسم عقد و عروسی مدرنیته تر از قبل شده است، اما باز هم خنچه عقد یکی از مواردی است که تاکنون از مراسم عقد حذف نشده و در همه جا پهن میشود، اگر چه که از حالت سنتی خارج شده و رنگ و بوی مدرنیته به خود گرفته است. حتی برخی از زوجها که مایل باشند عقد خود را در محضر برگزار کنند هم باز هم بر سر خنچه عقدی که در محضر پهن شده است خواهند نشست.
اما خنچه عقد چه اجزایی دارد؟هر کدام از اجزا نشانه چیست؟چرا خنچه عقد تا این حد مهم است؟ نکات چینش اجزای سفره عقد چیست؟ اگر مایلید پاسخ این سوالات را بدانید این مقاله را با ما در سایت تالار قصر گلها همراهی کنید.
اولین جز از خنچه عقد قرآن و سجاده نماز است. قرآن و جانماز نشانه پایبندی ایرانیان به دین مقدس اسلام و تاکید بر عقیده و ایمانشان است. در واقع با گذاشتن آن بر خنچه عقد میخواهند ابتدای زندگی خود را با نام و یاد پروردگار یکتا آغاز نموده و با تایید پیوندشان از جانب خداوند، برکات الهی را نصیب خود گردانند. قرآن و سجاده جلوی آینه بر روی سفره عقد قرار میگیرد.
دومین جز مهم از خنچه عقد آینه و شمعدان است. آینه و شمعدان جز مواردی است که زوج قبل از عقد با همفکری هم و با سلیقه خود انتخاب می کنند. در روز عقد آینه در وسط خنچه عقد و روبروی عروس و داماد قرار میگیرد. تصویر عروس و داماد موقع خواندن خطبه عقد در آینه پیداست. شمعدانها در دو طرف آینه گذاشته شده و شمع درون آنها روشن میشود. آینه نماد صداقت و زلالی و شمعدان نماد گرمی پیوند و روشنایی است.
نان و پنیر در خنچه عقد نماد برکت و رزق و روزی است و سبزی آن نماد سلامتی و سبزی و خرمی است. معمولا نان و پنیر سبزی را به اشکال مختلف میآرایند و بر سر سفره عقد میگذارند. گاهی نان و پنیر را به صورت لقمههای کوچک تزیین کرده و پس از جاری شدن خطبه عقد به عنوان شگون و برکت بین مهمانان حاضر پخش میکنند.
در سنت دیرینه عقد در میان ایرانیان، کله قند نیز جز حذف نشدنیها بوده است. معمولا به هنگام جاری سازی خطبه عقد یک پارچه یا تور سفید تزیین شده بر روی سر عروس و داماد گرفته شده و بستگان نزدیک عروس و داماد اطراف تور را می گیرند. یک نفر هم کله قندها را روی سر عروس و داماد و بالای تور میساید. این ساییدن کله قند نمادی از بارش خوشبختی و شادکامی در زندگی عروس و داماد است.
پس از اجرای خطبه عقد عروس و داماد مقداری از عسل موجود بر سفره عقد را با انگشت در دهان یکدیگر میگذارند. به این ترتیب ابتدای زندگی خود را با شیرینی که در دهان یکدیگر میگذارند آغاز میکنند. عسل نماد آغاز زندگی با شیرینی و حال خوب است. ظرف عسل معمولا در نزدیک عروس و داماد و در کنار حلقهها قرار میگیرد. برای رزرو سالن تولد با مسئول تالار قصر گلها یا با شماره ۰۹۱۲۲۳۰۰۱۴۷ تماس بگیرید.
حلقه جز لاینفک مواردی است که عروس و داماد برای یکدیگر خریداری میکنند و نمادی از وفاداری و حلقه به گوش بودن زوج برای یکدیگر است. جای حلقه و جا حلقهای جلوی عروس و داماد و در دسترس آنها است که پس از جاری شدن خطبه عقد، حلقه را به انگشت حلقه یکدیگر میکنند.
کاسه نبات یا شاخه نبات یک نبات به شکل کاسهای و یا شاخهای است که به طرز زیبایی آراسته میشود. کاسه نبات نمادی از ادامه زندگی همراه با شیرینی و اتفاقات خوب و خوشبختی است.
سکه نمادی از افزایش روزی و وسعت رزق است. سکههایی بر سفره عقد گذاشته میشوند، مزین به نام یا مهدی هستند و یا بر روی آنها مبارک باد نوشته شده است.
گذاشتن تخممرغ بر خنچه عقد نمادی از باروری و تداوم نسل است. به این امید که زوج در زندگی مشترک صاحب فرزند شده و نسل آنها ادامه یابد.
تالار ترحیم قصر گلها نیز آماده ارائه خدمات است.
از دیرباز تا همین امروز اسپند برای رفع بلا و دور شدن چشم زخم دود میشود. در خنچه عقد نیز اسپند جایگاه بالایی دارد که مرتب دور سر عروس و داماد دود شده به این امید که بلا و اتفاقات تلخ از زندگیشان دور گردد.
این سه آجیل نماد پر رونق بودن سفره عروس و داماد در زندگی مشترک است. از آنجا که این سه آجیل دارای انرژی و مقوی هستند، بر سر سفره عقد میگذارند تا موجب توانگری و وسعت رزق و سفره زوج گردد.
موارد دیگری که در خنچه عقد دیده میشود شامل میوه و شیرینی و گل است. معمولا گلها را برای آراستن خنچه عقد و میوه و شیرینی را برای پذیرایی از مهمانان در خنچه عقد میگذارند تا با جاری شدن خطبه عقد متبرک شده و با آنها حضار را پذیرایی نمایند.