ازدواج در هر کشوری آداب و رسوم خاص خودش را دارد، کشور عزیز ما هم از این قاعده مستثنی نیست. اگر در شرف ازدواج هستید، باید به خوبی با تمامی مراحل ازدواج از مراحل قبل از خواستگاری تا عقد، آشنا باشید.
دانستن این مراحل کمک میکند که بتوانید به خوبی، بدون دغدغه و با برنامهریزی قبلی برای تمام مراحلی که باید برای بسته شدن این پیوند شیرین طی کنید؛ آماده شوید.
در این مقاله قصد داریم به بررسی مراحل خواستگاری تا ازدواج بپردازیم و کلیه نکاتی که باید برای برنامهریزی ازدواج بدانید را بررسی میکنیم.
پس تا پایان مطلب، همراه ما در تالار ترحیم قصر گلها باشید.
در خواستگاریهای مدرن نیز، بر طبق مراحل خواستگاری سنتی پیش میروید، با این تفاوت که خواستگاری اولیه با حضور کلیه اعضا خانواده انجام میشود. هرچند رسم و رسوم در هر منطقه متفاوت است.
اولین مرحلهای که باید برای سپری کردن مراحل ازدواج اسلامی بگذرانید مراسم خواستگاری است. در این مراسم آقا داماد به همراه بزرگترهای خانواده و گل و شیرینی، به منزل عروس خانم میرود.
در مراسم خواستگاری پیشنهاد ازدواج به صورت رسمی از طرف خانواده داماد مطرح میشود. اگر عروس و داماد با یکدیگر آشنایی قبلی نداشته باشند، در این مراسم صحبتهای ابتدایی بین دو جوان نیز رد و بدل میشود تا به شناخت بیشتر آنها کمک کند. اگر هم مراسم خواستگاری با آشنایی قبلی عروس و داماد برگزار شده باشد، طی مراسم خانوادهها یکدیگر را به خوبی میسنجند و سعی میکنند با عروس و داماد آیندهشان بیشتر آشنا شوند.
در برخی خانوادهها مراسم خواستگاری تنها در یک مرحله برگزار میشود اما ممکن است نیاز باشد برای آشنایی بیشتر، دفعات بیشتری با عنوان خواستگاری به منزل عروس رفت و آمد شود.
اگر در مرحله خواستگاریعروس، داماد و خانوادهها یکدیگر را پسندیدند و تصمیم گرفتند که در حضور بزرگترهای فامیل این پیوند را رسمیتر کنند؛ سراغ مرحله آزمایش ازدواج میروند. آزمایشهای پیش از ازدواج به منظور پیشگیری از مشکلاتی که ازدواج دختر و پسر با یکدگیر ممکن است ایجاد کند، گرفته میشود. کلاس بعد از آزمایش خون ازدواج نیز، این روزها اجباری است. پس سعی کنید وقت کافی برای آن اختصاص دهید.
برای این آزمایشها ابتدا باید به یک دفتر ازدواج مراجعه و برای انجام آزمایش برگه معرفینامه دریافت کنید.
در این مرحله باید به آزمایشگاهی که برگه معرفینامه را به نام آن گرفتهاید مراجعه کنید، فرم مربوطه را پر کنید و آزمایش بدهید. در آزمایش پیش از ازدواج علاوه بر دریافت نمونه خون، ۳ کلاس ۴۵ الی ۶۰ دقیقهای نیز برگزار میشود که در آن به آموزش مسائل زناشویی، جنسی و روانشناسی پرداخته میشود. همچنین تزریق واکسن کزاز نیز در این مراجعه انجام میشود.
این آزمایشها شامل بررسی عمومی (آزمایش CBC، بررسی و آنالیز ادرار، بررسی گروه خونی)، بررسی بیماریهای عفونی (HIV، HPV، هپاتیت، سوزاک و…) که به صورت اختیاری گرفته میشود، آزمایش اعتیاد و آزمایش ژنتیک است.
جواب آزمایش ازدواج ممکن است بسته به آزمایشگاهی که به آن مراجعه میکنید از چند ساعت تا چند روز متغیر باشد.
ازدواج تصمیم بسیار مهمی است؛ تصمیمی که در انتخاب سرنوشت شما در سالهای آینده زندگی موثر است پس باید در این تصمیم به خوبی دقیق باشید و مشورت کنید. یکی از راههایی که میتوانید برای این تصمیم مطمئنتر شوید.
مراجعه به مشاور ازدواج است. مشاور با بررسی خصوصیات اخلاقی زوجین و آزمونهای روانسنجی میتواند به شما بگوید که چقدر برای یکدیگر مناسب هستید و یا برای داشتن زندگی زناشویی موفق باید چه ویژگیهایی را در خود تقویت و یا اصلاح کنید.
در این مرحله از مراسم خواستگاری تا ازدواج، نوبت به بزرگترهای خانوادهها رسیده. درمراسم بله برون خانواده عروس میزبان هستند و خانواده داماد به همراه مهمانان خود، انگشتر نشان و هدایایی که از پیش تدارک دیدهاند به منزل عروس میروند. بهتر است از قبل، خانواده داماد تعداد مهمانان خود را به خانواده عروس اعلام کند.
این مراسم به منظور معرفی عروس و داماد به بزرگترهای خانواده مقابل برگزار میشود. همچنین در این مراسم در خصوص مهریه، شیربها، جهیزیه و تاریخ مراسم عقد و عروسی نیز صحبت میشود. امروزه برخی خانوادهها پیش از مراسم بله برون رسمی، در خصوص مواردی مثل مهریه و جهیزیه توافق میکنند و در مراسم رسمی، به صورت فرمالیته و برای حفظ احترام بزرگترها در این خصوص صحبت میشود.
در پایان نیز با اعلام رسمی به مهمانان، مهریه و شیربها و تاریخ مراسم مشخص شده، در صورت تمایل در دفتر بله برون نوشته میشود و حلقه نشان از طرف مادر داماد یا داماد، به انگشت حلقه عروس انداخته میشود.
این مراسم در هر فرهنگ و استانی با رسوم خاص خود برگزار میشود؛ اما رایجترین هدایایی که خانواده داماد همراه خود میبرند به شرح زیر است:
نامزدی جشنی است که توسط خانواده عروس، برای اعلام نامزدی عروس و داماد با حضور دوستان، اقوام و غیره برگزار میشود. در حقیقت این روزها هدف از جشن نامزدی گذراندن یک شب شیرین و تقسیم شادی این پیوند مقدس با اطرافیان است. مراسم نامزدی ممکن است با توافق طرفین حذف و با بله برون یا مراسم عقد تلفیق شود. یادتان باشد، همه این مراسمها تشریفاتی است و برگزاری یا عدم برگزاری آن تضمین خوشبختی هیچکس نیست.
یکی از مهمترینمراحل ازدواج، عقد محضری است. در این مرحله دختر و پسر به صورت رسمی، شرعی و قانونی زن و شوهر اعلام میشوند. برای عقد محضری ابتدا باید از یک دفتر ازدواج وقت گرفته شود و در روز و ساعت موعود، عروس و داماد به همراه خانوادهها و کسانی که برای مراسم عقد دعوت میشوند، در محضر حضور پیدا کنند.
در این مراسم بعد از خواندن خطبه عقد، و قبل از بله گفتن عروس، داماد و خانواده داماد، زیرلفظی عروس را میدهند و بعد از بله گفتن داماد نیز خانواده عروس هدیه خود را به دختر و دامادشان تقدیم میکنند. همچنین حضار اگر کادو سر عقد محضری در نظر داشته باشند، بعد از خواندن خطبه و بله گفتن عروس و داماد، هدیهشان را با تبریک و آرزوی خوشبختی، تقدیم عروس و داماد میکنند. هزینه عقد محضری معمولا برعهده داماد است.
برای عقد دائم محضری باید مدارکی را همراه خود داشته باشید که به شرح زیر است:
در برخی خانوادهها رسم بر این است که بعد از مراسم عقد، جشن عقد گرفته شود. این جشن به میزبانی خانواده داماد است. درواقع، رسم و رسوم برگزاری این مراسمها در هر منطقه متفاوت است.
جشن عقد در برخی شهرها برعهده خانواده عروس و در برخی مناطق برعهده داماد است. سعی کنید، در این خصوص نیز توافق کنید.
جهیزیه عروس که توسط خانواده عروس فراهم شده، در مراسمی با عنوان جهازبرون به منزل داماد برده میشود. این مراسم با حضور خانمها و با هدف چیدن منزل عروس، تشکر از خانواده عروس و دیدن جهاز برگزار میشود.
امروزه این مراسم کمرنگتر شده و اغلب برگزار نمیشود. یادتان باشد، برای چشم و هم چشمی، فشاری به خانواده جهت تهیه لوازم لوکس یا خارجی وارد نکنید. با شرایط اقتصادی کنونی، تدارک یک زندگی اولیه ساده بهترین کاری است که میتوانید انجام دهید.
برای رزرو تالار افطار از تالار قصر گلها اینجا کلیک کنید.
حنابندان جشنی دیرینه است که به منظور خداحافظی عروس از منزل پدری، یک شب قبل از مراسم عروسی گرفته میشود. میزبان این جشن خانواده عروس هستند و در آن یک سینی حنا دور مجلس گردانده میشود و حنا روی دست عروس میگذارند. اغلب سینی حنا در منزل داماد تهیه شده و به همراه هدیههایی مثل لباس، شال، روسری، مانتو، کیف، کفش، لباس زیر، لباس خواب و لوازم این چنینی که مورد نیاز عروس برای زندگی جدیدش است، به منزل عروس برده میشود.
اغلب حنابندان بعد از شام شروع میشود اما برخی خانوادهها علاقه دارند این مراسم را به همراه شام برگزار کنند. هزینه مراسم حنا بندان به عهده میزبان (خانواده دختر) است.
میرسیم به مهمترین مرحله از مراحل ازدواج اسلامی، جشن عروسی! تمام این مراحل را طی کردهایم که به این جشن دوستداشتنی که در آن، شروع زندگی مشترک زوج اعلام میشود، برسیم. در تاریخی که از پیش، در مراسم بله برون مشخص شده، خانواده داماد محلی را برایبرگزاری جشن عروسی درنظر میگیرند و مقدمات را نیز فراهم میکنند. در ادامه، کارهای خاص در روز عروسی را مرور میکنیم.
خرید عروسی شامل سرویس طلا، لباس و مایحتاج عروس و داماد، کت و شلوار دامادی و… است که برای عروس، از طرف خانواده داماد و برای داماد از طرف خانواده عروس انجام میشود.
انتخاب محل برگزاری جشن اهمیت ویژهای دارد، بر اساس بودجه، تعداد مهمانان، محل زندگی عروس و داماد و… باید موقعیت تالار یا باغ عروسی انتخاب شود. نحوه برگزاری مراسم عروسی در تالار کمی ارزانتر از باغ تمام میشود.
پذیرایی عروسی اهمیت ویژهای دارد، بهتر است برای انتخاب کیترینگ عروسی به خوبی تحقیق کنید و با هماهنگی قبلی، در عروسی که پیش از شما، کیترینگ پذیرایی آن را به عهده داشته حضور پیدا کرده و کیفیت را بسنجید تا انتخاب مناسبی داشته باشید. همچنین برای انتخاب گروه موسیقی عروسی نیز باید به همین شکل اقدام کنید.
قرار است یک شب رویایی داشته باشید پس آرایش و مدل مو عروس، اهمیت ویژهای دارد. بهتر است از قبل در خصوص بهترین آرایشگاه عروس به خوبی تحقیق کنید. از عروسهای آن آرایشگاه بازدید کنید تا انتخاب آرایشگاهتان یک انتخاب بینقص و عالی باشد.
لباس عروس باید حداقل یک ماه قبل از عروسی آماده باشد تا نزدیک به مراسم دغدغه لباس را نداشته باشید. پس باید مدل مد نظرتان را انتخاب و در مورد مزونهای لباس عروسی به خوبی تحقیق کنید تا لباس عروستان را سفارش دهید.
برای مراسم فرمالیته و عکاسی عروسی، باید حداقل شش ماه قبل جشن عکاس و فیلمبردارتان را انتخاب کنید.
دسته گل عروس مدنظر را از پیش بر اساس گلهای فصلی که در آن جشن عروسی است انتخاب کنید. همچنین یک هفته قبل از عروسی با گلفروشی که میخواهید ماشین عروس را برای تزئین به آن بسپارید هماهنگ کنید.
انتخاب و سفارش کارت عروسی باید حداقل ۵ هفته مانده به عروسی انجام شود.
بر اساس تعداد مهمانان دعوتی خانواده عروس، مهمانان داماد و دوستان عروس و داماد باید تعداد حدودی مهمانان را مشخص کنید.
بهترین زمان توزیع کارت عروسی سه هفته مانده به عروسی است. بهتر است در صورتی که عروس و داماد فرصت کافی دارند، برای توزیع کارت به مهمانان و دعوت خودشان اقدام کنند.
پاتختی جشنی است که فردای روز عروسی، در منزل پدرعروس (یا داماد) برگزار میشود. این جشن اغلب مختص زنان بوده و ساده برگزار میشود. پذیرایی پاتختی با شیرینی، نوشیدنیهای فصل و میوه است. در این مراسم مهمانان هدیههایی که برای جشن عروسی در نظر داشتند را به عروس و داماد تقدیم میکنند. این روزها رسم مراسم پاتختی در بسیاری از خانوادهها کمرنگ شده و برگزار نمیشود.
ازدواج پیوند مقدس زناشویی است و هرگز نباید با تشریفات و هزینههای سنگین، شیرینی این خاطره زیبا را به کام عروس و داماد تلخ کرد. بهتر است مراحل ازدواج آسان را درپیش بگیرید تا این جشنها و رسومات، هیچ خانوادهای را تحت فشار اقتصادی قرار ندهد. بسیاری از مراسمهایی که در این مقاله ذکر شد، این روزها حذف شده و یا با تشریفات مختصر و مفید برگزار میگردد؛ فراموش نکنیم که هدف خوشبختی و خوشحالی عروس و داماد است.