ازدواج یکی از سنتهای مرسوم در بین تمامی مردم جهان است. به صورتی که در تمامی قومها، طریقه برگزاری آن به یک شکل است و دارای اصول و ترتیب خاص خودش است.
در زمانهای گذشته، اکثر افراد پایبند سبکهای برگزاری، رسم و رسوماتشان در مراسم عروسی بودند. البته امروزه با گذشت زمان یک سری از این رسم و رسومات به دلیل تغییرات فرهنگی، نادیده گرفته شده است.
به صورتی که اکثر افراد به سبک امروزی خواستگاری، بله برون و جشن عروسی خود را برگزار میکنند.
شما عزیزان میتوانید در این مقاله با ما همراه باشید تا با آداب و رسوم مردم تبریز در عروسی آشنا شوید.
همانطور که میدانید، امر ازدواج یکی از رسوماتی است که در بین تمام اقوام رایج است. این مراسم با خواستگاری شروع و با عقد و عروسی خاتمه مییابد.
ولی هر شهر متناسب با آداب و رسوم و خلقیاتش، یک سری جشنها و مراسمهایی را در هنگام برگزاری مراحل خواستگاری تا عروسی، بسیار واجب دانسته و در بین تمامی افراد اهل منطقه رایج است.
آداب و رسوم ازدواج ترک ها دارای مراحل متفاوتی ازجمله الچی، سوزدانشما، کبین کسمه، جهاز جورمه و حنا آغشامی است. پس با ما همراه باشید تا هر کدام از این مراحل متنوع را برایتان شرح دهیم.
کلمه الچی در فرهنگ بومی آذری ها به معنای خواستگار است. یکی از رسوماتی که بین اهالی تبریز رایج است، ازدواج فامیلی است. افراد سنتی در این خطه معمولا بر این باور هستند که با دوستان و آشنایان قوم خود وصلت کنند و بسیار مسمم بر این هستند که مادر داماد، عروس خود را انتخاب کند.
مراسم خواستگاری به این صورت است که معمولا چند نفر خانم از طرف خانواده داماد به خانه دختر رفته و مراسم خواستگاری را برگزار میکنند.
اگر جواب مثبت را از خانواده دختر دریافت کنند، مجدد روزی را انتخاب کرده که به همراه بزرگان فامیل و با حضور آقایان و داماد به خواستگاری دختر بروند. این جلسه جزو مراسم اصلی خواستگاری به شمار میرود.
افرادی که برای خواستگاری به همراه داماد هستند، لوازمی مانند گل و شیرینی، نبات و کله قند به همراه خود، به منزل عروس میبرند.
در این مراسم دختر و پسر با اجازه بزرگترها در یک اتاق حضور پیدا میکنند و با همدیگر در رابطه با اخلاقیات و روحیات هم صحبت می کنند و خانوادههایشان نیز، در رابطه با برگزاری تاریخ مراسم عقد و عروسی و همینطور در رابطه با مهریه با هم صحبت می کنند تا به توافق برسند.
در انتهای این مراسم، هنگامی که دو خانواده به توافق رسیدهاند، با استفاده از شیرینی که توسط خانواده داماد آورده شده است، از مهمانها پذیرایی میشود و کله قندی که به همراه داشتهاند را نیز، توسط یکی از افراد ریش سفید خانواده داماد میشکنند.
اشخاصی که در آنجا حضور دارند، هر کدام به نیت خوشبختی عروس و داماد مقداری از آن قند را میخورند.
فرهنگ تبریزیها به گونهای است که اگر قرار بر این باشد که عروس و داماد مدت زمانی را نامزد بمانند تا با خلقیات و رفتار همدیگر بیشتر آشنا شوند، با توجه به آداب و رسوم تبریز مراسم بله برون رسمی برگزار میشود.
در مراسم بله برون، بزرگان و آشنایان نزدیک حضور پیدا میکنند و از طرف خانواده داماد، یک سری هدایا مانند: روسری، شال، پارچه لباس مجلسی، پارچه چادری، حلقه (به عنوان انگشتر نشان) و همینطور شیرینی و یک دسته گل، آورده میشود.
دختر و پسر در این مراسم به شکل رسمی نامزد میشوند. براساس آداب و رسوم ترک زبان ها تمام صحبتهایی که خانواده عروس و داماد در خصوص آن به توافق رسیدهاند، در یک برگه یا دفترچه یادداشت میشود و در همان جمع که به توافق رسیدهاند، امضا میشود.
آداب و رسوم عقد کنان قبل از مراسم عروسی تبریز، به گونهای است که یک سری از افراد مراسم عقد را به شکل خصوصی برگزار میکنند، به طوری که در این مراسم فقط فامیل درجه یک حضور پیدا میکند و در محضر، مراسم عقد برگزار میشود.
ولی بعضی افراد علاقه دارند، مراسم عقدشان یک مراسم مفصل و مجلل باشد تا در این مراسم، بسیاری از اقوام حضور داشته باشند و جشن باشکوهی را برگزار کنند.
این جشن به صورتی است که تمامی مردان و زنانی که از آنها دعوت به عمل آورده شده است، هر کدام در اتاقهای جداگانه جمع میشوند و عاقدی که برای خواندن عقد این دو زوج حضور دارد، صیغه یا عقد دختر و پسر را میخواند.
رسم بر این است که عروس خانم بله را بعد از درخواست سه مرحلهای بیان کند و بعد از گرفتن بله از عروس خانم، تمامی افرادی که در این مراسم حضور دارند، هدایایی که برای عروس و داماد در نظر گرفتهاند را به آنها تقدیم میکنند و بعد از آن، به جشن و پایکوبی و پذیرایی از مهمانها میپردازند.
آداب و رسوم مردم تبریز به گونهای است که، جهیزیهای که خانوادهه عروس تهیه کرده است، به خانهاش برده میشود و اقوام نزدیک عروس را دعوت میکنند تا در چیدن جهیزیه و همینطور تزیین آن کمک کنند.
رسم مراسم جهاز برون (رسم جهیزیه در تبریز) به گونهای است که هر یک از اقوام نزدیک عروس که در این مراسم دعوت شدند، هدیهای به همراه خود برای قرار دادن بر روی جهیزیه عروس میآورد.
در این مراسم، خانواده داماد موظف است از مهمانهای عروس را که در مراسم جهاز برون شرکت کردهاند، پذیرایی کنند و برای نهار دعوتشان کنند.
بعد از اینکه تمامی لوازم و جهیزیه عروس توسط خانوادهاش چیده شد، از خانواده داماد دعوت میشود که به منزل عروس و داماد بروند و جهیزیه دختر تبریزی که پدر و مادر عروس تهیه کردهاند را، ببینند و در این مراسم حضور داشته باشند.
این روزها به دلیل تغییرات فرهنگی و به جهت پیشگیری از چشم و هم چشمی یا تحقیر افراد کم درآمد در تهیه جهیزیه، رسم جهاز برون و بازدید از جهیزیه درحال فراموشی است.
درمراسم حنابندان رسمشان براین است که یک شب قبل ازمراسم جشن عروسی تبریز برگزار میشود و معمولا در این مراسم از جوانان فامیل دعوت به عمل میآید.
این مراسم در خانه مادر عروس برگزار میشود و هریک از خانوادهها، چه خانواده عروس، چه خانواده داماد، طبقهایی را آماده میکنند که داخل این طبقها لوازمی همچون حنا، میوه و شیرینی و یک سری لوازم و هدایا وجود دارد که خانواده عروس برای داماد تهیه کردهاند و خانواده داماد نیز برای عروس تهیه کردهاند.
خانوادهها هرکدام این طبقهای آماده شده را به خانه یکدیگر میبرند. هدایای خانواده داماد شامل: آیینه و شمعدان، انگشتر، پارچه، حنا، شیرینی، لوازم آرایشی است.
لوازمی که خانواده عروس برای داماد تدارک میبینند نیز شامل: کت و شلوار دامادی، حنا، لوازم پذیرایی از میهمانها، میوه و شیرینی است که در این میهمانی، به جشن و پایکوبی میپردازند و در آخر به دست عروس و داماد حنا میزنند.
تدارکات عروسی در تبریز به گونهای است که خانواده داماد چند روز قبل از برگزاری مراسم عروسی، دختر را برای اصلاح به آرایشگاه میبرند که اسم این مراسم بند اندازون است.
مراسم عروسی آذری ها به گونهای است که از نزدیکان دو خانواده دعوت به عمل آورده میشود و پذیرایی نیز به صرف شربت، شیرینی و شام است.
بعد از اتمام مراسم عروسی، مراسم بدرقه عروس به این شکل است که یک سری از خانوادههای درجه یک که در جشن عروسی شرکت داشتهاند، به منزل پدری عروس میروند و در آنجا نیز، با شیرینی از آنها پذیرایی میشود.
بعد از گذشت مدت زمانی خانواده داماد به منزل پدری عروس آمده و عروس خود را تا منزل خودش راهی میکنند.
در آنجا پدر عروس به عنوان دعای خیر، دستان عروس و داماد را بر روی یکدیگر قرار میدهد و برای آنها آرزوی خوشبختی میکند و به وسیله ربان قرمز یا شال قرمز کمر داماد را میبندند و از زیر قران رد میکنند و سپس آنها را راهی منزل خود میکنند.
در صورتی که این پست توانسته نظر شما را جلب کند از پست های دیگر ما نیز بازدید نمائید